WELKOM OP DE SITE VAN DARLING EN LIBERTY
recepten

Vaak wordt mij om recepten gevraagd en dan zeg ik : dat stuur ik wel via de mail, maar dan vergeet ik het dan Onbeslist.

Nu heb ik besloten om ze maar op de site te zetten, want hoef ik in het vervolg alleen maar de site op te schrijven en dan kan men het van de site afhalen.

Let op:

Zowel Libby als ik houden niet echt van veel vet eten. Dus ik kook met zo min mogelijk vet (en wanneer ik vet gebruik, is het voornamelijk plantaardig) en veel met water of gebruik het eigen vet van het vlees (in veel gevallen gril ik het vlees).

Het zijn over het algemeen makkelijke recepten, omdat je als moeder alleen niet uren in de keuken wilt staan.

 

Hier heb je alvast wat.


salawikain sa bicol

 

Filippijnse gerechten.

Adobo (4-personen)

Benodigdheden: vlees (meestal doe ik 4 tot 6 kippenvleugels koken en dan daarna het vlees er af halen en een pondje varkensvlees (ivm de kooktijd). Je kunt ook rundvlees gebruiken, maar dan duurt het wat langer).

Leliebladeren (is te koop bij de toko). Olie, een klein handje peperbolletjes. Ketjap (zoete), 4 teentjes knooflook en klein bolletje uit, 3 laurier blaadjes, water en een snufje zout.



Bereiding: Was het vlees. Versnipper de knoflook en de ui. Doe een klein beetje olie in een diepe pan (bv. braadpan). Bak het vlees in de pan, totdat ze een beetje bruin van kleur zijn. Doe daarna de knoflook, ui, peperbolletjes, leliebladeren en de ketjab erin. Roer het geheel een paar keer om en doe wat water erin, tot het vlees net onder water is.

Laat het geheel een half uur sudderen (tot het vlees zacht aanvoelt) en dan is het klaar.

Indien je voor dit gerecht rundvlees gebruikt, dan ongeveer 2 uur laten sudderen.

Je kunt dit gerecht met rijst en wokgroenten serveren, maar het is ook lekker met gekookte aardappelen.



Libby's favo's (Libby houdt van lekker eten, maar vooral van groenten en weinig vet)

Pasgeting (spaghetti) (4-personen)

 

Benodigdheden: halve pak Spaghetti, knoflook, ui, half doosje champignons, 1 prei, 1 paprika, 2 tomaten pond gehak, 1 bouillon blokje, 1 blikje tomatenpuree, 1 eetlepel citroensap, 2 kopjes water, paprikapoeder, gemalen peper en een snufje zout.


Bereiding: doe wat water in de pan en kook het, wanneer deze kookt doe dan de spaghetti in de pan en laat het koken tot het beetgaar is.

Versnipper ondertussen het ui en de knoflook. Snij de champignons en prei in plakjes. Snij de paprika en tomaten in blokjes. Verpletter (ruul Lachen) het gehak in een hapjes pan. Doe de knoflook, ui, tomaten en bouillonblokje er direct bij. Bak deze tot het gehak bruin van kleur heeft. Wanneer de tomaten zacht geworden zijn, doe dan een kopje water, de paprika, prei, paprika, citroensap, peper en zout erbij. Laat deze een kwartier sudderen, let er wel op dat het wat smeuiig blijft. Wordt het wat te droog of is er geen sap meer, gooi dan wat water bij.

Doe na een kwartier de champignons, tomatenpuree, 1 kop water er bij. Laat het geheel nog eens 10 minuten sudderen.

Let wel: het moet een saus blijven. Is het wat te dik naar je zin, doe dan wat water bij.

Na 10 minuten is het klaar.


Serveer het met geraspte kaas, stookbrood en zoet/zure komkommers.

 

Zoet/zure kommers


Benodigdheden: komkommer, 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel azijn, snufje zout, 1 theelepel gemalen peper en 1 eetlepel witte bastard suiker.


Bereiding: Schil de komkommer en snij het in plakjes. Doe de plakjes komkommer in een schaal. Voeg de citroensap, azijn, zou, gemalen peper en suiker toe en meng het geheel.


Variatie: Je kunt dit gerecht ook variëren door een teentje knoflook, een halve in parten gesneden ui en zoetzure chili saus er in te doen.

 

Stamppot Andijvie (2 persoons).


Benodigdheden: 6 aardappelen, pond andijvie, ons spekjes, teentje knoflook, halve ui, olie, water, peper, zout, nootmuskaat.


Bereiding: Schil en kook de aardappelen tot je met een vork makkelijk kan prikken.

Bak ondertussen de spekjes in de pan (let op: geen olie gebruiken) op zacht vuur (ze mogen niet aanbranden).

Was de andijvie met warm water (op deze manier wordt het een beetje gekookt). Doe de andijvie in een vergiet en laat het een beetje uitlekken. Versnipper de ui en knoflook.

Wanneer de aardappelen gekookt zijn, gooi de meeste water er uit, maar laat een beetje vocht er in. Stamp de aardappelen fijn op het laagste vuur. Doe de olie er bij en stamp het nog fijner. Doe de spekjes, wanner het een mooie kleur bruin heeft en het meeste vet er van af gebakken is er bij (inclusief de het vet), de andijvie, de peper, zout en nootmuskaat erbij en roer het tot het een smeuiig geheel is. Is het wat te korrelig, doe dan wat water erbij.

Je kunt het serveren met gegrilde karbonaat of een speklapje.